S kódem DNY30 nyní získáte 30 % slevu na celý nákup!

Co dělat při přecitlivělosti na sluníčko?

 clanek-precitlivelost-slunicko

Konečně léto! Vy se ale zas tak moc neradujete, protože trpíte alergií na UV záření? Máme pro vás tipy, jak si přesto užít krásné slunečné dny. Dozvíte se, proč potkala zrovna vás, jak se můžete preventivně chránit a pečovat o svou citlivou pokožku.

Proč vzniká

Tento typ alergie vzniká jako reakce imunitního systému na UV záření. Může být dědičný, ale také vyvolaný kožním onemocněním nebo některými léky, které zvyšují citlivost na slunce (například antibiotiky). 

Alergie vás může překvapit

Každý člověk má jinak odolný organismus, proto jsou i příznaky přecitlivělosti odlišné a různě silné. Objevují se většinou pouze tam, kde byla kůže vystavena slunečnímu záření – a to klidně už po pár minutách pobytu na slunci. 

Nejnáchylnější jsou děti1, protože u nich ještě není dostatečně vyvinutá pigmentace. I proto byste měli pobyt dětí do 3 let na přímém slunci výrazně omezit. Děti do 1 roku by neměly být vystaveny přímému slunci vůbec

 Nejčastěji se setkáte s těmito příznaky alergie:

  • zarudnutí kůže,
  • svědění a pálení,
  • červené skvrny,
  • puchýřky či kopřivka.

Mírná alergie většinou odezní sama bez nutnosti dalšího řešení. Stačí se pár dní vyvarovat pobytu na slunci. Naproti tomu silnou alergii v podobě nemizící vyrážky je vhodné konzultovat s lékařem. Léčit se dá například steroidními krémy a léky.

Nedejte jí šanci

Abyste nemuseli řešit nepříjemné příznaky přecitlivělosti na slunce, stačí se držet několika pravidel. 

  • Choďte na sluníčko v době, kdy ještě není UV index tak vysoký – brzy ráno a navečer. Pokud musíte ven i během dne, omezte pobyt na minimum nebo vyhledejte stín.
  • V létě dobu na sluníčku prodlužujte postupně. Kůže tak bude mít po zimě čas si zvyknout na sílu UV záření.
  • Chraňte se. Noste sluneční brýle, kšiltovku nebo třeba klobouk a oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Pozor: Vyhýbejte se lehkým látkám, které jsou sice prodyšné, ale projdou jimi sluneční paprsky. Jistotou je oblečení s UV faktorem.
  • Pořiďte si speciální UV fólii na sklo2. Stačí ji aplikovat na okna v domě, kde je sluníčko nejsilnější, nebo na čelní sklo v autě.

Tip: Věděli jste, že existují plavky, které zakrývají riziková místa, jako jsou ruce, ramena nebo záda, ale přitom se v nich hezky a rovnoměrně opálíte?

opalovací-krém

Nezapomeňte na kvalitní péči

Alergie na sluneční záření se může projevit i během zamračených dní. Proto je důležité svou pokožku chránit každý den nehledě na počasí. K tomu slouží ochranné přípravky minimálně s faktorem SPF 30. Například lehký pleťový krém SPF 50 Curapil pokožku pleti chrání, a navíc ji hydratuje a vyživuje.

Jak vysoký UV filtr je ideální?

Jednoduše – čím vyšší, tím lepší. 

  • Bez ochrany se spálíte zhruba za 10 minut. Záleží na typu pleti, světlé typy se spálí daleko rychleji. 
  • Přípravky s ochranou SPF 15 odfiltrují 93 % UV záření na dobu až 150 minut.
  • SPF 30 dokáže blokovat 97 % slunečního záření, a to až na 300 minut.
  • Ochranné krémy s SPF 50 odfiltrují 98 % UV paprsků po dobu až 500 minut.

Pro dlouhodobou ochranu byste měli přípravek nanášet co dvě hodiny. Pokud se jdete koupat nebo se více potíte, pak i častěji. 

Budete se opalovat? Využijte opalovací krémy nebo oleje. Více se o správném opalování dozvíte v našem článku.

Zdroje:
Je opalování pro děti vhodné, nebo jim škodí. Online. Pediatrie pro praxi. Dostupné z: https://www.pediatriepropraxi.cz. [cit. 2024-07-06].

2  Sun allergy. Online. Mayo clinic. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org. [cit. 2024-07-10].