🍂S kódem PODZIM20 nyní získáte 20% slevu na celý váš nákup!🛒❤️🍂

Co patří na seznam superpotravin? A jsou opravdu super?

Superpotraviny

Mají super vlastnosti, jsou prevencí skoro na všechno a všude se o nich mluví. Není to ale jen dobrý marketing? Přečtěte si, co jsou superpotraviny zač, co se v nich ukrývá a proč bychom je (ne)měli konzumovat.

Super složení, super účinky

Ve srovnání s jinými potravinami mají superfoods vysoké množství vyživujících látek. Neexistují ale žádná pravidla, co a v jakém množství musí obsahovat, aby si zasloužily toto označení. V podstatě jde o spojení vysoké koncentrace vitamínů, minerálů a živin s ověřenými, zdraví prospěšnými účinky.

TOP 10 superpotravin

TOP 10 superpotravin

  • Kadeřávek (kale) obsahuje vitamíny C, K a železo. Podporuje tak imunitní systém a udržuje zdravé kosti i srdce.
  • Quinoa je plná bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Zajišťuje normální střevní mikrobiom a je skvělým zdrojem energie.
  • Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které stojí za normální funkcí mozku a srdce. Pomáhají také s trávením.
  • Borůvky jsou silným antioxidantem s vysokým obsahem vitamínu C, K a vlákniny. Mají pozitivní vliv na trávicí a imunitní systém.
  • Avokádo v sobě ukrývá zdravé tuky společně s vitamíny E, C a B6, které se starají o správnou funkci srdce.
  • Matcha je koncentrovaný zdroj antioxidantů. Ty podporují metabolismus a chrání buňky před poškozením.
  • Goji obsahuje velké množství vitamínu C, železa a antioxidantů. Zlepšuje tak odezvu imunitního systému a pečuje o zdravý zrak.
  • Spirulina, mladý ječmen a chlorella jsou plné vitamínů a minerálů, takže účinně detoxikují.
  • Kurkuma má díky kurkuminu silné, protizánětlivé účinky a posiluje imunitu.
  • Acai je účinný antioxidant a skvělý pomocník v boji proti stárnutí. 

7 klíčových látek

Antioxidanty

Chrání buňky před poškozením a eliminují zánětlivé procesy v těle. Patří mezi ně polyfenoly, které najdete například v borůvkách a goji. Nebo flavonoidy obsažené v kakau a zeleném čaji.

Polyfenoly minimálně 100 mg na porci (cca 100 g)

Flavonoidy minimálně 50 mg na porci

Vitamíny a minerály

Každá superpotravina obsahuje jednu nebo více látek prospěšných pro celkové zdraví. Patří mezi ně například vitamíny C a K nebo železo. Ty se starají o pevnou imunitu, správné srážení krve a normální krvetvorbu.

Vitamín C minimálně 30 mg na porci

Vitamín K minimálně 100 µg na porci

Železo minimálně 2 mg na porci

Zdravé tuky

Podporují správné fungování srdce a mozku. Řadíme mezi ně omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které najdete například v chia semínkách nebo avokádu.

Omega-3 minimálně 0,3 g na porci

Omega-6 minimálně 10 g na porci

Vláknina

Zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu. Velkým množstvím se chlubí například chia semínka.

Vláknina minimálně 5 g na porci

Bílkoviny

Jsou základním prvkem pro růst a regeneraci svalů. Velké množství jich obsahuje quinoa či spirulina.

Bílkoviny minimálně 8 g na porci

Fytochemikálie

Tyto rostlinné látky chrání lidský organismus před viry a bakteriemi. Řadíme mezi ně například karotenoidy, flavonoidy nebo sulfarany. Najdete je v mrkvi, celeru nebo třeba brokolici.

Karotenoidy minimálně 1 mg na porci

Esenciální aminokyseliny

Tyto základní stavební kameny bílkovin jsou klíčové pro růst a regeneraci svalů, podporu nervového systému, imunitu i tvorbu hormonů. Tělo je však nedokáže samo vytvářet. Proto je musíte doplňovat ve stravě. Všech devět esenciálních aminokyselin obsahuje například quinoa nebo spirulina. Velké množství jich najdete také v chia semínkách.

Superfood drink je pro každého?

6 otázek a odpovědí

Je lepší konzumovat superpotraviny samostatně, nebo v kombinaci s dalšími, například v drinku?

Určitě je lepší kombinace více superpotravin, ale nic se nemá přehánět. Výhodou je příjem komplexnějších živin a a také zvýšení účinnosti obsažených látek, které se mohou vzájemně posilovat (například vitamín C a železo se lépe vstřebávají společně). Nesmíte jich však smíchat moc, aby vám nezpůsobily trávicí potíže. 

Lze je jíst v těhotenství?

Superpotraviny jsou plné koncentrovaných látek, které mají pozitivní vliv na celkové zdraví. Ne všechny jsou ale vhodné pro těhotné ženy. Například nadměrné množství vitamínu A nebo bylinek ovlivňujících hormonální systém. Proto doporučujeme užívání konkrétních superpotravin konzultovat s lékařem.

Fungují na hubnutí?

Některé superpotraviny mohou podpořit hubnutí. Jsou bohaté na vlákninu, mají nízký obsah kalorií, a navíc podporují metabolismus (například matcha nebo chia semínka). Ale samotné užívání vám na váze neubere. Musíte  se zaměřit také na zdravou stravu a pravidelný pohyb.

Existují české superpotraviny?

Ano, zdravé poklady najdete i mezi českými potravinami. Například kysané zelí, které v sobě má velké množství vitamínu C, vlákniny a probiotik. Je tedy skvělou prevencí před nachlazením. Česnek má zase antibakteriální a antivirové účinky. A třeba řepa je bohatá na antioxidanty, železo, kyselinu listovou, vitamín C a vitamíny skupiny B. Je jich ale mnohem více – zázvor, špenát, brusinky, pohanka, lněná semínka, ovesné vločky a další.

Kdy je zařadit do jídelníčku?

Doporučujeme co nejdříve, ale nikdy na to není pozdě. Můžete s nimi začít ve 20 i ve 45. Jsou totiž skvělou prevencí i krokem ke zdravému životnímu stylu. U dětí a dospívajících je pro zdravý vývoj a růst důležité zařadit hlavně potraviny bohaté na živiny. A to superpotraviny jsou.

Co znamená superpotravinová strava?

Je to stravovací režim, při kterém konzumujete co nejvíce superfoods. Jídelníček obsahuje velké množství ovoce, zeleniny, obilovin, semínek, ořechů a zdravých tuků. Tělo tak pravidelně získává zdravé a prospěšné látky, což funguje jako prevence nemocí i podpora dlouhodobé vitality.

Supergreens drink

Superdoplňky  

Dopřejte tělu důležité živiny i bez toho, abyste museli hledat superpotraviny v obchodech a doma je míchat dohromady. Objevte sílu superpotravin s praktickými doplňky stravy.

Superpotraviny můžete vyzkoušet jednotlivě – například goji, spirulinu či kurmunin a piperin. Nebo se rovnou vrhněte na kombinaci chlorelly, mladého ječmene a spiruliny, která je skvělá na posílení imunity a zvýšení energie. Na výběr máte třeba tobolky Green 3 nebo vyvážený Supergreens drink v mnoha příchutích s dalšími, tělu prospěšnými látkami. Tak do toho! Superpotraviny volají.