Pytle pod očima: proč vznikají a jak se jich zbavit?

Pytle pod očima_clanek

Pytle pod očima můžou člověku přidat i několik let. Tvář s nimi vypadá nejen starší, ale i unaveně a otekle. Kde se váčky berou, jak na prevenci a jak se jich zbavit?

Proč oblast kolem očí stárne nejrychleji?

Kůže je v těchto místech velmi tenká a citlivá, a snadno se tak podráždí. Navíc se pod ní nachází jen velmi malé množství tuku a minimum mazových žláz. Pokožka se proto sama nepromašťuje a má tendenci rychleji stárnout. Z toho důvodu zde bývají vrásky i další estetické nedostatky, jako jsou váčky, viditelné jako první

Jak a proč vznikají váčky pod očima

S přibývajícím věkem se svalové tkáně v oblasti očí oslabují a ochabuje také kůže. Tuk, který se zde nachází, se proto přesouvá do oblasti pod očima a tím vznikají tzv. pytle. Jsou o to výraznější, když se v nich začne hromadit tekutina. Navíc je doprovází propadlá oblast pod očima, kterou známe jako tmavé kruhy.

Nevzhledné váčky mohou vznikat jako důsledek zdravotních problémů, ale i chyb v péči o pleť. Podílí se na nich také faktory, které nemůžete ovlivnit. Podle studie jsou kruhy pod očima způsobené z 63 % genetikou1 a podobně je tomu také u váčků. Nejčastěji se ale objevují vlivem stárnutí2. S přibývajícím věkem totiž kůže ztrácí svou elasticitu a pevnost.

Nejčastější zdravotní příčiny:

  • hormonální výkyvy,
  • chudokrevnost,
  • problémy se štítnou žlázou,
  • potíže mízního a cévního řečiště,
  • jaterní či žaludeční poruchy,
  • alergie.

Co (ne)pomáhá

Nejlepším řešením je odstranění příčiny. Ne vždy je to ale možné, obzvláště pokud za vznik může genetická výbava nebo stárnutí pokožky. I v takovém případě se však dají otoky zmírnit. Chce to jen vědět, jak na to.

Dodržujte pitný režim

V průběhu dne doplňujte tekutiny, podpoříte tak funkci ledvin a pročištění organismu. Pijte raději po troškách a pravidelně než jednou a hodně. Dostatek tekutin v těle totiž umožňuje celému organismu správně fungovat. Neexistuje ideální množství vody, které by měl každý z nás denně vypít. Jde o individuální hodnotu3, která se může pohybovat od jednoho až po několik litrů denně. Závisí to na hmotnosti, druhu zaměstnání (sedavé vs. aktivní), frekvenci a intenzitě pohybu i množství jídla.

Zapracujte na jídelníčku

Co na něm můžete vylepšit? Hlídejte si dostatečný přísun základních minerálů a vitamínů, jako jsou hořčík, vápník, železo, zinek, vitamín C, D3+K2 a Omega-3 mastné kyseliny. Ty totiž zajišťují v těle základní procesy. Pozornost věnujte denní doporučené dávce, která se u jednotlivých látek liší. 

Ve stravě si dejte pozor na sůl. Ta zadržuje vodu a přispívá ke vzniku otoků. Proto si u televize dejte místo brambůrků nesolené oříšky nebo jinou zdravější alternativu. Stejně tak byste se měli vyvarovat cukru a umělých sladidel4.

  • Jezte pravidelně.
  • Dopřejte tělu zeleninu i ovoce.
  • Nepřehánějte to se solí, cukrem a kořením.

Dbejte na kvalitní spánek

Zaměřte se na délku a kvalitu spánku. Nespěte kratší dobu než šest hodin. Tělo sice dokáže fungovat i po krátkém odpočinku, ale organismu to neprospívá. Mozek se nedokáže soustředit, práce vám může trvat i dvakrát déle a z dlouhodobého hlediska se může spánkový deficit projevit také snížením imunity, bolestí hlavy a chronickou únavou. Ideální je naspat každý den přibližně sedm až devět hodin.

Jeho kvalitu ovlivňuje také:

  • Množství kofeinu v těle.
  • Modré světlo.
  • Stres.
  • Teplota vzduchu v místnosti.
  • Aktuální zdravotní stav.

Curapil tip: Jak se vyspat do krásy? Přečtěte si náš článek.

Omezte kouření

Kouření má negativní vliv na zdraví i váš vzhled. Fibroplasty, zodpovědné za tvorbu mezibuněčné hmoty (tedy i kolagenu), vlivem nikotinu mění svou strukturu i funkci. Kůže tak rychleji ztrácí kolagen, je slabší, méně pružná a nedostatky jsou viditelnější5.

Zkuste obklady a masáž

Studené obklady zmenšují otoky6. Použít můžete žínku namočenou ve studené vodě, ale také plátky salátové okurky nebo vychlazené vylouhované čajové sáčky. Elasticitu zase podpoříte jemnou masáží pokožky, která se prokrví, a navíc se z ní vyplaví škodlivé látky. Například kyselina mléčná, kortizol a další toxiny, které se usazují hluboko ve svalech. Masírovat můžete prsty, nebo speciálními pomůckami. Nám se nejvíce osvědčil face roller a gua sha z pravých drahých kamenůJak na masáž očního okolí s použitím face rolleru a gua shy?

Infografika_pytle pod ocima 2

Upravte svou skin care rutinu

Kruhy a vaky pod očima může způsobit i nevhodná péče o pleť kolem očí. Pozor si proto dávejte na časté mnutí očí i velký tlak při odličování. Kůže je zde tenčí, vyžaduje proto šetrnější zacházení. Na péči o oční okolí se hodí krémy a séra s kyselinou hyaluronovou, retinolem, kolagenem, vitamínem E a dalšími hydratačními a regeneračními složkami. Proniknou hlouběji do pokožky a podpoří obnovu kožních buněk.

Zdroje:
1  SHETH, PratikB, HiralA SHAH a JayendraN DAVE. Periorbital hyperpigmentation: A study of its prevalence, common causative factors and its association with personal habits and other disorders. Indian Journal of Dermatology [online]. 2014, 59(2) [cit. 2024-02-21]. ISSN 0019-5154. Dostupné z: doi:10.4103/0019-5154.127675.

2  What Causes Dark Circles Under Your Eyes? Online. Healthline. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/dark-circle-under-eyes. [cit. 2024-02-21].

 Pitný režim. Online. Státní zdravotní ústav. Dostupné z: https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/zivotni-prostredi/kvalita-vody/balena-voda/pitny-rezim/. [cit. 2024-02-21]

4  Guideline: sugars intake for adults and children. Online. WHO. Dostupné z: https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028. [cit. 2024-02-21]

 16 ways smoking may affect the skin. Online. MedicalNewsToday. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/smoking-effect-on-skin. [cit. 2024-02-21]

6  17 Ways to Get Rid of Bags Under Your Eyes. Online. Healthline. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-bags-under-eyes. [cit. 2024-02-21]